DIETETYKA DLA LAIKA
Orzech włoski - jeść czy unikać?

Jesień to doskonały czas na zbiór orzechów włoskich.
Najpierw kilka słów wstępu. Orzechy to ogólne określenie różnych nasion lub owoców, które mają jadalne jądro zamknięte w twardej bądź kruchej skorupie czy łupinie. Zaliczamy do nich: orzechy włoskie, pistacjowe, laskowe, migdały, piniowe, arachidowe, pekan, nerkowce, brazylijskie.
Jednak porównując zawartość antyoksydantów w dziewięciu najpopularniejszych orzechach okazało się, że orzechy włoskie miały ich aż dwukrotnie więcej niż konkurenci. Co prawda 5 orzechów włoskich = 1 pączek, jednak bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów jest nieocenione.
- Orzechy włoskie zawierają substancję o nazwie l-arginina, przydatną dla zachowania zdrowia układu krwionośnego.
- Inny istotny składnik to kwas alfa-linolenowy (ALA), którego duża zawartość w diecie jest wyznacznikiem wyraźnie mniejszego ryzyka nagłej śmierci z powodu chorób układu krążenia. Orzechy włoskie wyraźnie podnoszą poziom ALA we krwi, regulując również poziom cholesterolu we krwi.
- Źródło kwasów omega-3, których tak brakuje w diecie Polaków. Już 3 orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.
- Posiadają dużą ilość wysokiego jakościowo białka oraz niski indeks glikemiczny, co sprawia, że po ich zjedzeniu będziemy dłużej nasyceni.
- Orzechy włoskie to bogactwo fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku.
Uwaga: Ze względu na dużą zawartość tłuszczu orzechy szybko jełczeją. Lepiej nie kupuj więc orzechów łuskanych; niewłaściwie przechowywane łatwo pleśnieją lub przeciwnie - wysychają, a niekiedy wśród połówek orzechów trafiają się kawałki łupinek. Często są siarkowane, wtedy dłużej można je przechowywać. Nie daj się skusić na mielone - mogą być produkowane ze spleśniałych, łatwo rozwijają się w nich szkodniki zbożowe. Kupuj orzechy w łupinach, które są dla nich naturalnym opakowaniem. Przechowuj je w chłodnym, suchym miejscu, np. w puszce albo słoju.
Zachęcamy do smakowania orzechów włoskich, jednak zawsze w umiarkowanych ilościach.
A na koniec jeszcze kilka danych liczbowych, czyli wartość odżywcza w 100 g orzechów włoskich:
Kalorie | 654 kcal |
Białko | 15,23 g |
Tłuszcz ogółem | 65,21 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 6,126g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 8,933 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 47,174 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 9,080 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 38,090 g |
Węglowodany | 13,71 g |
Błonnik pokarmowy | 6,7 g |
Witamina A | 20 I.U. |
Witamina E | 0,70 mg |
Witamina K | 2,7 µg |
Witamina C | 1,3 mg |
Witamina B1 | 0,341 mg |
Witamina B2 | 0,150 mg |
Witamina B3 (PP) | 1,125 mg |
Witamina B6 | 0,537 mg |
Kwas foliowy | 98 µg |
Kwas pantotenowy | 0,570 mg |
Wapń | 98 mg |
Żelazo | 2,91 mg |
Magnez | 158 mg |
Fosfor | 346 mg |
Potas | 441 mg |
Sód | 2 mg |
Cynk | 4,06 mg |
Miedź | 1,59 mg |
Mangan | 3,41 mg |
Selen | 4,9 µg |
Fitosterole | 72 mg |